فهرست لغو تحریم ها هنوز نهایی نشده است

به گزارش وبلاگ آرشیو بهترین ها، سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه با حضور در یک جلسه گفتگوی زنده با جمعی از خبرنگاران خارجی از دنیا عرب و کشورهای غربی در بستر برنامه کلاب هاوس به تبیین مواضع جمهوری اسلامی ایران در مورد بعضی از مهم ترین موضوعات مرتبط با کشور پرداخت و همچنین سوالات خبرنگاران و تحلیلگران حاضر در این نشست مجازی را پاسخ داد.

فهرست لغو تحریم ها هنوز نهایی نشده است

این نشست به زبان انگلیسی و از سوی وبگاه عرب زبان جاده ایران و به میزبانی علی هاشم، تحلیلگر این وبگاه و خبرنگار شبکه الجزیره انگلیسی برگزار گردید و بیش از 100 دقیقه به طول انجامید.

رابطه ایران و عربستان به طور کامل قطع نشده است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به نخستین پرسش در مورد اخبار غیررسمی مبنی بر تبادل نظری مقامات ایرانی و عربستانی در عراق، بدون اعلام نظر در مورد صحت و سقم و یا محتوای گزارش رسانه های خارجی، اظهار کرد که در مورد گزارشی که نخستین بار در نشریه فایننشال تایمز منتشر شد، باید بگویم که ما به طور کلی از هر ابتکاری برای کاهش تنش ها و افزایش همکاری در منطقه ما استقبال می کنیم و قطعاً به دنبال برقراری نوعی گفت وگو و ارتباط با همسایگان خود هستیم.

خطیب زاده با مرور تاریخ روابط اخیر ایران و عربستان به نلاش برخی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای از جمله عراق، کویت، پاکستان، چین و آلمان در برقراری تبادل نظر بین تهران و ریاض اشاره داشته و توضیح داد که همیشه بین دو کشور حتی در چند سال اخیر، ارتباطات و تماس های مستقیم و غیرمستقیم جریان داشته است.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه با بیان اینکه قصد اظهار نظر در مورد گزارش معینی که در رسانه ها منتشر شده را ندارد، گفت که میان ایران و عربستان سعودی همیشه از طرق و جهتهای گوناگون تماس ها و ارتباطاتی برقرار بوده و این امر هیچ گاه به طور کامل قطع نشده است.

خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا در دوران پساترامپ، ایران و عربستان به سمت کاهش تنش حرکت نموده اند، گفت از جانب ایران همیشه کوشش هایی برای کاهش تنش در جریان بوده است و می توان گفت که اخیراً نشانه های مثبتی از جانب عربستان سعودی نیز در این راستا بروز نموده است، با این وجود برکسی پوشیده نیست که سختی های قابل توجهی در این جهت وجود دارد و میان دو کشور در مورد برخی موضوعات منطقه ای و دوجانبه اختلافات جدی وجود دارد، اما تصور می کنم که به نفع هر دو کشور و همچنین ثبات و صلح منطقه ای است که راهی برای حل و فصل اختلافات بیابیم.

در ادامه علی هاشم با اشاره به برخی گزارش های منتشره مبنی بر برگزاری برخی نشست ها میان مقامات امنیتی ایران با کشورهایی نظیر اردن و امارات، گفت: آیا این همان گفت وگوهای منطقه ای است که ایران از مدت ها پیش خواستار آن بوده است؟

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال گفت: در منطقه ما ابتکارها و چارچوب های بومی و درون زایی نظیر نامه شورای همکاری خلیج فارس که با کوشش امیر کویت به ایران آورده شد و همچنین ابتکار صلح هرمز وجود دارد که می توانند مورد پیگیری قرار گیرند.

خطیب زاده با استقبال از اینکه عراق به عنوان کشوری که با همه طرف ها در منطقه در ارتباط است در زمینه کاهش تنش در منطقه به بازیگری بپردازد، ادامه داد که میان ایران و کشورهای منطقه تعاملاتی وجود داشته است، با این وجود هنوز برای آنکه گفته گردد ترتیبات منطقه ای واقعی در حال شکل گیری است، زود است.

مذاکره درباره متن برجام نیست درباره چگونگی بازگشت به آن است

خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا طرفین در حال نگارش یک توافق موقت علاوه بر توافق اصلی هستند، تأکید کرد که برجام صرفاً یک بار مورد مذاکره قرار گرفته و هم اکنون هیچ مذاکره جدیدی در مورد متن این توافق انجام نمی گیرد.

او نشست کنونی در وین را یک تبادل نظری فنی بین ایران و اعضای باقی مانده در برجام (4+1) در مورد نحوه پایبندی کامل آمریکا به قطعنامه 2231 شورای امنیت توصیف نموده و گفت که هیچ گاه بحثی در مورد یک توافق موقت صورت نگرفته است، بلکه آنچه مورد بحث قرار گرفته، چگونگی پایبندی کامل ایالات متحده به برجام، نحوه راستی آزمایی و سپس لغو اقدامات جبرانی ایران ناشی از نقض فاحش برجام از سوی واشنگتن، بوده است.

خطیب زاده اضافه نمود: منظور از نگارش متن این است که همه طرف ها اکنون به نقطه ای رسیده اند که اکنون می توانند وارد جزئیات شده و تمام اقداماتی که ایالات متحده باید انجام دهد و همچنین آنچه ایران پس از راستی آزمایی و در پاسخ انجام می دهد را فهرست نمایند.

خطیب زاده در پاسخ به پرسش دیگری در مورد راستی آزمایی اقدامات طرفین در برجام، این مسئله را امری سهل و ممتنع توصیف کرد و گفت: راستی آزمایی اقدامات ایران بسیار ساده است، چراکه آژانس بین المللی انرژی اتمی مرجع آنالیز و راستی آزمایی این مسئله است و به سادگی می تواند اقدامات ایران را مورد آنالیز قرار دهد، اما در مقابل راستی آزمایی اقدامات آمریکا و دیگر طرف های برجام امری سخت است.

او تأکید کرد که سابقه عهدشکنی آمریکا موجب شده تا راستی آزمایی اکنون از اهمیت بالایی برخودار باشد و طبیعی است که ایران اکنون خواستار راستی آزمایی دقیق اقدامات آمریکا باشد.

زمانبندی و ترتیبات اجرای تعهدات

در ادامه خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز سوالی در مورد زمانبندی و ترتیب اجرای اقدامات برای بازگشت آمریکا به برجام و توقف اقدامات جبرانی ایران عنوان کرد و پرسید که کدامیک از طرفین اولین اقدام را انجام می دهند و چه زمانی برای حصول یک تفاهم متصور است؟

خطیب زاده با بیان اینکه ضروری است که میان ایران و 1+4 از یکسو و از 1+4 و ایالات متحده از سوی دیگر در مورد طرح ریزی اقدامات یک تفاهم شکل بگیرد، گفت: منظور از ترتیب بندی sequencing، اقدامات عملی و ترتیبات برطرف تحریم ها و همچنین چگونگی پایبندی کامل ایالات متحده است و منظور ایران از عبارت ترتیب بندی این است که ایالات متحده باید تعهدات خود را با ترتیبی که توافق می گردد اجرا نموده و ایران این امر را راستی آزمایی کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به توافق سه ماهه میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی که در ماه می منقضی می گردد، گفت: ایران در مذاکرات عجله ندارد، اما در عین حال خواستار گفت وگوهای مطول و فرسایشی نیز نیست.

وی تأکید کرد که اکنون پنجره فرصتی میان ایران و آژانس ایجاد شده است که زمانبندی معین دارد، اما باید صبر کرد و دید که آیا ایالات متحده می تواند تا آن تاریخ تمام اقدامات لازم برای پایبندی به برجام را انجام دهد یا نه.

خطیب زاده تاکید نمود که فهرست لغو تحریم ها هنوز نهایی شده است ولی پیشرفت هایی در این خصوص انجام شده است و تبادل نظرها همچنان ادامه دارد.

او گفت که واشنگتن باید از هر اقدامی که ممکن است تجارت خارجی ایران را به نحوی منفی متأثر کند، خودداری نماید.

منبع: فرارو

به "فهرست لغو تحریم ها هنوز نهایی نشده است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فهرست لغو تحریم ها هنوز نهایی نشده است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید