خبرنگاران بیشترین موارد انتقال کرونا ارتباطات فامیلی و شغلی است
به گزارش وبلاگ آرشیو بهترین ها، تهران - خبرنگاران - یک متخصص اپیدمیولوژی گفت: در چین 75 درصد موارد انتقال کرونا در ارتباطات خانوادگی و شغلی بود، در ایران هم همین روش انتقال عامل بیشتر موارد ابتلاست. هر بیمار خفیف و سرپایی بالقوه می تواند یک جمعیت عظیم را مبتلا کند و رنگ بندی شهرها نیز به این غفلت دامن می زند.

حمید شریفی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار وبلاگ آرشیو بهترین ها اضافه کرد: یک موج عظیم کرونا در اسفند و اوایل فروردین در کشور رخ داد، بیشترین موارد 11 فروردین بود، بعد از آن تا اواخر فروردین فرایند کاهشی داشتیم. اما بعد از آن موارد تشخیصی ابتلا به کرونا فرایند افزایش پیدا کرد و این فرایند افزایشی هنوز ادامه دارد اما فرایند افزایشی بعد از فروردین با موج اول متفاوت است و بیشترین موارد شناسایی، بیماران خفیف، سرپایی و کم علامت است، در حالی که در موج اول بیشتر بیمارانی که شناسایی می شدند، بیماران بدحال و نیازمند بستری بودند.
وی ادامه داد: یکی از علل تغییر شدت بیماری در کشور، اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی، اجرای برنامه های غربالگری و افزایش ظرفیت بیماریابی بود و البته احتمالا افراد سالمند و دچار بیماری زمینه ای بیشتر مراقبت نموده و بیشتر در خانه مانده اند و در موج دوم بیماری احتمالا بیشتر افراد جوانتر و سالم به ویروس کرونا مبتلا شده اند به همین علت شدت بیماری کمتر شده است.
شریفی تاکید نمود: در خصوص موارد بیمارستانی همچنان فرایند کاهشی داریم اما در خصوص فرایند کلی بیماری هنوز فرایند بیماری افزایشی است و خطر بالقوه بیماران سرپایی و کم علامت هستند که هر یک از آنها می توانند ویروس کرونا را به اطرافیان خود منتقل نمایند.
وی ادامه داد: بیماران شدید که در بیمارستان بستری می شوند تقریبا ایزوله می شوند اما در خصوص بیماران خفیف و سرپایی که بستری نمی شوند این طور نیست و اگر این افراد ایزوله نشوند، می تواند یک موج عظیم دیگر را در کشور شکل دهد، گر چه برای خودشان خطر جدی مطرح نیست اما این افراد می توانند بیماری را به افراد ضعیف تر و آسیب پذیرتر منتقل نمایند.
شریفی ادامه داد: هنوز به درستی نمی دانیم چرا شدت بیماری کم شده، ممکن است ویروس ضعیف شده اما شواهد علمی دقیقی در این زمینه نداریم در هر صورت باید بیشتر مراقبت افراد پر خطر باشیم.
این متخصص اپیدمیولوژی گفت: مطالعات در چین نشان داده که حدود 75 درصد موارد ابتلا به کرونا در تماس های نزدیک خانوادگی، فامیلی و شغلی اتفاق افتاده است، اتفاقی که در کشور ما هم می تواند بیافتد و در یک خانواده تعداد زیادی را می بینیم که مبتلا شده اند و معلوم است که ایزولاسیون و فاصله گذاری بین افراد یک خانواده یا یک فامیل و نیز بین همکاران در یک محیط شغلی انجام نمی گردد.
وی اضافه کرد: در کشور ما هم کلونی و تجمعات ابتلا به کرونا را به صورت خانوادگی شاهد هستیم، مثلا یک مراسم مهمانی یا ترحیم که در یک خانواده صورت گرفته باعث شده که ناگهان در یک خانواده تعداد زیادی از افراد به ویروس کرونا مبتلا شده اند.
برگ برنده برای کنترل کرونا
شریفی ادامه داد: باید ظرفیت بیماریابی را در کشور افزایش دهیم و اگر بتوانیم موارد خفیف ابتلا به کرونا را که شناسایی کنیم، این برگ برنده ای برای کشور خواهد بود که بتوانیم بیماری را کنترل کنیم. اگر موارد سرپایی را در کشور شناسایی نکنیم در این مقطع زمانی اقدام لازم را انجام نداده ایم.
وی گفت: البته نمی توان خوشبین بود که فرایند کاهش موارد بیمارستانی و شدید کرونا ادامه داشته باشد. ممکن است دوباره شاهد افزایش موارد شدید کرونا در جامعه باشیم. پدیده هایی که با رفتار انسانها سر و کار دارد را نمی توان پیش بینی کرد و مدل سازی برای این پدیده ها کار آسانی نیست و در هر صورت ادامه فرایند اپیدمی کرونا در ایران بیش از هر عاملی به رفتار مردم، رعایت فاصله گذاری ها و ایزوله کردن افراد مثبت کرونا بستگی دارد.
این متخصص اپیدمیولوژی اضافه کرد: اگر بیماری کرونا وارد گروه های پر خطر مثل سالمندان و بیماران بگردد دوباره شاهد افزایش موارد شدید و بیمارستانی کرونا خواهیم بود.
وی گفت: در خصوص موج های کرونا همواره شاهد موج های عظیم نیستیم، بعد از موج عظیم اسفند و اوایل فروردین اکنون با موج های کوچک و افزایش موارد سرپایی روبرو هستیم که شاید به اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی مربوط باشد. اما رفتار ویروس همچنان مرموز است، ممکن است در پاییز موج عظیمی را ببینیم اما به صورت قطعی و با اطمینان نمی توانیم بگوییم حتما در پاییز موج عظیمی را شاهد خواهیم بود.
استراتژی مدیریت کرونا در ایران
این متخصص اپیدمیولوژی اضافه کرد: استراتژی مدیریت کرونا در کشور با استراتژی ایمنی گله ای همخوانی ندارد اگر این طور بود در طولانی مدت 70 درصد افراد جامعه به این ویروس مبتلا می شدند که با این عدد خیلی فاصله داریم. به نظر می رسد استراتژی کشور مدیریت بیماری و محدود کردن آن در جامعه محدودتر همراه با افزایش آزادی ها و ارتباطات اجتماعی است تا چرخ مالی هم بچرخد چون نمی توانیم به مسائل دیگر مالی و اجتماعی و روانی هم بی تفاوت باشیم.
وی گفت: کارشناسان حوزه سلامت اغلب با افزایش ترددها، ارتباطات اجتماعی و بازگشایی ها مخالف هستند اما باید همه جوانب و مسائل را در کنار هم ببینیم و نمی توانیم به مسائل مالی، معیشت و مسائل روانی جامعه بی تفاوت باشیم و البته مثل آمریکا، انگلستان یا کشورهای ثروتمند هم نیستیم که دولت بتواند معیشت مردمی را که در خانه مانده اند به طور کامل تامین کند.
همه کشور منطقه قرمز است
شریفی درباره رنگ بندی شهرها و قرمز و زرد و سفید اعلام کردن شهرها گفت: از نظر من هیچ منطقه سفید و زردی در کشور نداریم و همه کشور منطقه قرمز است و شاید این استراتژی درستی نبود که شهرهایی را سفید یا زرد اعلام کردند، زیرا در این شهرها اجتماعات و مراسم مختلف افزایش پیدا کرد، این اتفاق ممکن است به مردم این پیغام را بدهد که زندگی کردن در این مناطق کم خطر است و همین باعث می گردد مردم این شهرها کمتر رعایت نمایند و مسافران و افراد بیشتری از شهرهای دیگر به این مناطق بفرایند و این شهرها به زودی قرمز می شوند.
وی اضافه کرد: یک نفر هم می تواند تعداد ابتلای زیادی را ایجاد کند و یک منطقه را از سفید و زرد به قرمز تبدیل کند کما اینکه در بعضی مناطق کشور که در هفته های گذشته میزان ابتلا کم بود اکنون شاهد افزایش نگران نماینده اپیدمی کرونا هستیم.
منبع: ایرنا