شکار بزرگی که آبروی ارتش آمریکا را در یمن برد، کاربران ویژه پهپاد RQ، 20 را بهتر بشناسید
به گزارش وبلاگ آرشیو بهترین ها، چه کاربر این پهپاد خاص، ارتش عربستان باشد و چه یگان ویژه ارتش آمریکا؛ در هر دو حالت، ایالات متحده شکست بزرگی را -چه در حالت فروش مستقیم برای ارتقاء توان عربستان و چه ورود مستقیم به جنگ- متحمل شده است.

به گزارش وبلاگ آرشیو بهترین ها به نقل از سرویس دفاع و امنیت مشرق، سال جاری در تقویم مبارزه بی امان ملت یمن با تجاوزات کشورهایی همانند عربستان و امارات، به اسم سال دفاع هوایی و کوشش برای امن کردن آسمان این کشور اعلام شده است؛ هرچند سعودی ها همچنان کوشش دارند با کشتار مردم بی گناه این کشور، نشان دهند ارزش های حقوق بشر و قوانین بین المللی فقط برای کشورهایی است که اهل رشوه دادن و لابی کردن با نهادهای مربوطه نیستند.
پهپادها امروز به یکی از ارکان اصلی نیروهای مسلح دنیا بدل شده و حتی بسیاری از گروه های شبه نظامی هم امروز به توانایی هایی در این بخش دست پیدا نموده اند. یکی از کلاس های کوچک و در عین حال موثر و مهم در خانواده بسیار گسترده و عظیم پهپادها، نمونه های سبک دست پرتاب هستند. دسته های پیاده نظام چه در قالب یگان های پیاده منظم و چه عملیات ویژه، در حد خود برای شناسایی محیط اطراف خود احتیاج به پرنده های بدون سرنشین دارند. گاهی امکان ارسال پهپادهای استاندارد به علت احتیاج به باندهای پروازی، فواصل طولانی با یگان درخواست نماینده و امثالهم به هر علتی مقدور نبوده و اینجاست که پهپادهای سبک دست پرتاب وارد ماموریت می شوند.
آمریکا از جمله کشورهایی است که تنوع محصول زیادی در بحث پهپاد های دست پرتاب دارد. از جملات محصولات معروف آمریکایی می توان به مدل RQ-20 اشاره نمود.
با پیشرفت نظامی یمنی ها و بهره برداری بهتر از سلاح هایی که در سالهای قبل از انقلاب یمن در این کشور وجود داشت، آنها توانسته اند در سالهای اخیر تعداد زیادی از مهاجمین سرنشین دار و بدون سرنشین را در دام دفاع هوایی خود گرفتار نمایند. لیستی که در آن از اف 15، تورنادو و آپاچی تا پردیتور و ریپر و پهپادهای چینی و ترکیه ای هم وجود دارد. اما در روزهای اخیر و در منطقه حَجَّة در شمال غرب یمن و در نزدیکی مرز عربستان که در سالهای اخیر شاهد درگیری های بسیار سنگین بین طرفین جنگ بوده، پهپادی بدست یمنی ها افتاده که به دلایل مختلف می تواند نشانه ای از یک تغییر مهم در جنگ یمن باشد.
بر اساس اعلام منابع یمنی و البته تصاویری که خبر منتشر شده به وسیله آنها را تایید می نماید، یک فروند پرنده بدون سرنشین از مدل RQ-20 Puma در اختیار نیروهای یمنی قرار گرفته است. البته تصاویر منعکس شده از این پهپاد، نشانه ای از برخورد گلوله یا ترکش های موشکی را نشان نمی دهد پس یا یمنی ها با نوعی از سیستم های اخلالگر و جنگ الکترونیک پیروز به ساقط کردن این پهپاد شده اند یا پرنده بدون سرنشین مذکور در این منطقه به علت فنی یا عوامل دیگر سقوط نموده است که در این صورت هم موضوع مهمی فاش شده است.
پهپاد RQ-20 در اختیار مقاومت یمن
نقطه حدودی کشف و شکار پهپاد در یمن که با نشان قرمز معین شده
قبل از چرایی مهم بودن این مسئله بهتر است کمی با پهپاد مورد نظر آشنا شویم. پرنده بدون سرنشین RQ-20 Puma یک نوع پهپاد دست پرتاب ساخت شرکت AeroVironment در استان کالیفرنیای آمریکا است. این پهپاد سبک که با استفاده از باتری فعالیت می نماید از سال 2008 میلادی وارد خدمت شده و در زمان پرتاب با دست در حدود 6 کیلو وزن داشته و طول آن هم در حدود 1.4 متر است. این پهپاد بسته به مدل می توان در مدت زمان مختلفی بین 2 الی 5 و نیم ساعت است. برد پروازی آن هم در بیشترین حالت 60 کیلومتر است.
این پهپاد می تواند به سیستم های شناسایی الکترواپتیکی برای رصد منطقه ها در شب و روز و شرایط گوناگون آب و هوایی و نشانه گذارهای لیزری مجهز گردد. اما نگاهی به کاربران این پهپاد کم کم ما را به سمت مهم بودن کشف این پهپاد در قلمرو مقاومت یمن هدایت می نماید. در بین کاربران خارجی این پهپاد کشورهایی همانند مصر، بلژیک، استونی، لیتوانی، آلمان و یگان هوادریای نیروی دریایی انگلیس دیده می شوند که هیچ کدام از آنها نقش مستقیم و دخالت بدون واسطه در تجاوز به یمن ندارند. البته کاربر اصلی این پرنده خاص، بخش های مختلف نیروهای مسلح آمریکا از جمله فرماندهی عملیات ویژه این کشور هستند.
پرتاب پهپاد RQ-20 با دست
در اینجا دو فرضیه شکل می گیرد. فرضیه اول این است که پهپاد بدون اعلام رسمی به وسیله آمریکا به عربستان سعودی فروخته شده باشد. از این موارد در سالهای اخیر در مورد ارتش های عربی خصوصا عربستان و امارات رویت شده که سیستم های تسلیحاتی خارجی به صورت ناگهانی در میان میدان نبرد یمن به نمایش درآمده و پس از مدتی معین شده که به وسیله کشورهای سازنده و بدون اعلام رسمی به این کشورها تحویل داده شده است. موشک ضد زره ری بولت ساخت کره جنوبی و سیستم پدافند هوایی کوتاه برد زمین پایه میکا ساخت فرانسه از این دست تسلیحات بوده اند.
اما احتمال دوم که در صورت صحت داشتن می تواند مسئله ای مهم و بسیار حساس در مورد جنگ یمن باشد حضور مستقیم نیروهای ویژه ارتش آمریکا در نبرد مستقیم با مقاومت یمن است. در صورتی که در نقشه، به محل تقریبی کشف این پهپاد نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که حتی با فرض برد نهایی 60 کیلومتر هم نقطه مورد نظر فاصله بیشتری از مرز عربستان یا آب های ساحلی نزدیک به منطقه دارد لذا هر واحدی که این پهپاد را فعال نموده معینا وارد خاک یمن شده است.
در صورتی که این حادثه در منطقه ساحلی رخ می داد، ممکن بود بگردد این طور تفسیر کرد که یک شناور آمریکایی با نزدیک شدن به ساحل اقدام به پرتاب این پهپاد نموده اما محل کشف این گزینه را از بین می برد. در عین حال معینا یگان های عادی نیروهای مسلح آمریکا، خارج از شرایط یک تهاجم سراسری و پشتیبانی کامل هوایی و توپخانه ای در جایی مثل یمن حضور پیدا نخواهند کرد. در این صورت می توان تصور کرد که نیروهای ویژه ارتش آمریکا در داخل خاک یمن حضور پیدا نموده اند.
در عین حال، دقت به تصاویر به بدست آمده از پهپاد مورد نظر موارد سوال برانگیزی را نشان می دهد. روی بدنه این پهپاد به صورت خیلی بد خط و ناشیانه ای عبارت الله یحفظک به معنای خداوند حفظت کند نوشته شده که این عبارت روی بسیاری از جنگ افزارها، خصوصا یگان های پروازی سعودی دیده می گردد. روی دم این پهپاد هم آرم نخل و شمشیر که به نوعی آرم نیروهای مسلح عربستان است باز هم به شکل ناشیانه و دستی کشیده شده که احتمال تعلق نداشتن این پهپاد به ارتش سعودی را تقویت می نماید. این مسئله هم احتمال ورود نیروهای ویژه آمریکا به معرکه را بسیار تقویت خواهد نمود چراکه علی الظاهر آمریکایی ها کوشش نموده اند با این حرکت در صورت از دست دادن پهپاد، توجهات را از خود دور نموده و به سمت عربستان سعودی منحرف کند.
آرم و علائم ارتش سعودی که با خط بد روی پهپاد نقش بسته است
نمونه علائم و شعارها روی بدنه اف 15 سعودی - برای مقایسه با دست خط بالا
مسئله حضور نیروهای ویژه آمریکا به صورت مستقیم در جنگ یمن البته مسئله ای تازه و تازه نیست. در بهار سال 1397 هم اخباری مبنی بر حضور کلاه سبزهای آمریکایی در یمن منتشر شد که در آن موقع ماموریت نیروهای مورد نظر آموزش، کشف پرتابگرهای متحرک موشکی یمنی به ارتش عربستان اعلام شده بود. در هر صورت اگر این پهپاد واقعا متعلق به ارتش عربستان باشد با توجه سالم بدست آمدن، می تواند گزینه ای مناسب برای محور مقاومت به منظور مطالعه و آنالیز بیشتر و یاری به توسعه نسل تازه پرنده های بدون سرنشین باشد و در صورتی هم که نیروهای ویژه آمریکا به صورت مستقیم وارد نبرد با مقاومت یمن شده باشند، این روز به اسم یکی از نقاط مهم در تاریخ جنگ یمن دانست چراکه در هر دو حالت، ارتش آمریکا شکست عظیمی را - چه در حالت فروش مستقیم برای ارتقاء توان پهپادی عربستان و چه ورود مستقیم به این جنگ- متحمل شده است.
هر فرضی که درست باشد، باز هم کارنامه ماه های اخیر نشان می دهد دیگر آسمان یمن برای متجاوزان امن نیست و هر لحظه ممکن است یکی از جنگنده ها و هواپیمایی که قصد کشتار مجدد مردم یمن را دارند، به تیر غیب گرفتار شده و در تور سامانه های پدافندی کشور میزبان بیفتند؛ اتفاقی که نشان می دهد سالها حمله و کوشش برای تسلیم کردن مردمی که روی پای خود ایستاده اند، کارنامه ای جز شکست و حقارت برای علاقمندان به تکرار شعار صدام و تسخیر یک هفته ای کشور همسایه شان، به همراه نداشته است.
منبع: جام جم آنلاین